Varför är det viktigt att få i sig tillräckligt mycket D-vitamin och hur får du i dig det? Läs mer i denna guide till vitamin D!
D-vitamin är det näringsämne som bidrar till att kroppen kan tillgodogöra sig kalcium. Kalcium är i sin tur oerhört viktigt för ett starkt och tåligt skelett. Det finns två naturliga sätt att få i sig vitaminet: mat och solljus. Under sommarhalvåret brukar kost och utomhusvistelse räcka för att kroppen ska få en lagom dos, en annan sak är det under vinterhalvåret. Många i Norden – och då även i Sverige, såklart – drabbas av D-vitaminbrist under de mörka månaderna. Av den anledningen kan ett tillskott av vitamin D vara nödvändigt för bra hälsa.
Beroende på ålder behövs olika stora intag av vitaminet. Livsmedelsverket rekommenderar ett intag på mellan 7,5 och 20 mikrogram varje dag. Det gör att du måste läsa på burkarna för att se exakt hur mycket vitamin D kapslarna innehåller och för att kunna avgöra om de är bra för dig. Ha alltså Livsmedelsverkets rekommendationer i åtanke när du gör ditt val. Många så kallade ”d vitamin bäst i test” visar hur viktigt det är att sålla bort multivitaminer och att välja kapslar med enbart vitamin D, eller vitamin D3 som tillskottet egentligen heter.
Brist på vitamin D orsak till vinterdepression?
Symtomen vid brist på vitamin D kan vara så diffusa att forskare länge har trott att näringsämnet kanske inte är så viktigt, förutom för skeletthälsan. På senare år har vitaminet dock framstått som allt viktigare för helhetshälsan, för såväl kroppsligt som psykiskt välmående. Den trötthet och depression många är alltför bekanta med under hösten och vintern tros numera delvis ha sin grund i D-vitaminbrist. Många väljer också att äta ett vitamintillskott just för att bli piggare och gladare. Nedanför följer exempel på symtom som kan uppstå vid brist:
- Benskörhet
- Muskelförsvagning
- Ryckningar
- Trötthet
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Förkylningar
Det finns andra grupper än vegetarianer och veganer som riskerar D-vitaminbrist. Eftersom denna vitamin lagras i kroppsfettet löper överviktiga ökad risk att få brist. Somliga sjukdomar och syndrom kan leda till denna brist, exempelvis celiaki och IBS. Även äldre tenderar att drabbas, och detta beror på att de tillbringar mindre tid utomhus. Solen är, som välbekant, en naturlig källa till D-vitamin på så sätt att den hjälper kroppen att bilda vitamin D i huden. Under sommarhalvåret brukar det räcka att tillbringa 15 minuter utomhus för att få sin dagliga dos, men äldre som kanske inte är utomhus när solen lyser som starkast kan behöva äta ett tillskott istället.
Vilken mat innehåller D-vitamin?
Livsmedelsverket har skrivit rekommendationer för intag av D-vitamin och deras experter menar att särskilt fisk är rikt på vitaminet. Lax, sill och makrill är exempel på vanliga fiskar som är fullproppade av vitamin D. Så länge de är D-vitaminberikade är även mjölkprodukter, växtdrycker och margarin betydelsefulla vitaminkällor, liksom kött och ägg kan vara det. Vegetarianer och veganer bör planera kosten så att den innehåller tillräckliga mängder vitamin D. Bara för att du äter kött och mjölkprodukter behöver det inte betyda att du säkrar det dagliga D-vitaminintaget. Faktum är att du kan behöva dricka upp till två liter D-vitaminberikad mjölk för att få i dig den rekommenderade dosen.