Är det bättre att vejpa än att röka cigaretter? Vi vet sedan länge om tobakens negativa effekter, men vad vet vi egentligen om e-cigaretternas inverkan på kroppen? I dokumentären ”E-Cigarettes: Miracle or Menace?” undersöker journalisten Michael Mosley vad som faktiskt stämmer – om e-ciggen är ett mirakel eller en fara.
Har du gått i tankar om att fimpa cigaretten för gott och byta ut den mot e-cigg i stället? Många som vill sluta röka gör just detta. Men hur bra är egentligen e-ciggen mot vanliga cigaretter och vilken inverkan har de på koppen? Och den största frågan av alla – kan verkligen e-cigg hjälpa en inbiten rökare att faktiskt sluta röka? Journalisten Michael Mosley undersöker.
Sluta-röka trenden växer sig allt starkare och allt fler väljer att fimpa. Men vad många också gör är att byter ut cigaretterna mot vejp eller e-cigg som det är mer känt som. Sådana kan man köpa hos olika företag såsom hos Cigoteket, vilka har både fysiska butiker i Stockholm och finns online på hemsidan www.cigoteket.se. Men frågan återstår: vad är det som gör dessa cigg bättre än vanliga cigaretter med tobak? Det är vad journalisten Michael Mosley vill ta reda på och i dokumentären ”E-Cigarettes: Miracle or Menace?” är det just den här typen av frågeställningar man tar upp. Som sett i klippet ovan tar Mosley det hela så pass långt att han själv börjar röka tobak bara för att få en känsla av hur svårt det faktiskt är att sluta. Men han är såklart inte ensam i sin undersökning. Han tar hjälp av både inbitna rökare, läkare och av aktörer inom tobaksindustrin för att lära sig mer om rökningens hälsofaror och även om fördelarna med just e-cigaretterna. Programmet sänds hos BBC och kan ses från Sverige genom att klicka här.
Varför är e-cigg bättre än tobak?
Det är vad som besvaras i dokumentären. Men för att verkligen förstå hur farligt det är med tobak kan det vara bra att känna till hur kroppen påverkas, eller framförallt hur kroppen påverkas av att sluta med ovanan. Det är något som Expressen luskat en del i och här är vad man kommit fram till – detta händer när du slutar röka:
- 20 minuter efter sista cigaretten får du tillbaka din normala vilopuls.
- 8 timmar senare har dina nikotin- och kolmonoxid-nivåer i blodet halverats och syrenivåerna återgår till det normala. Abstinensbesvären kommer också att kicka in.
- 24 timmar efter sista cigaretten kommer abstinensbesvären att bli hög vilket höjer nivåerna av oro och stress i kroppen, men låt inte abstinensen vinna.
- Två dygn efter sista ciggen kommer kolmonoxiden lämna din kropp vilket gör att dina lungor töms på slem och olika tobaksrester. Nu har även nikotinet lämnat kroppen och dina smak- och doftsinnen börjar komma tillbaka.
- Efter 72 timmar kommer du känna dig piggare och du kommer få lättare att andas.
- När du lyckats klara 2-12 veckor fri från tobak kommer du ha fått bättre blodcirkulation och abstinensbesvären har minskat men hosta kan du kanske få uppleva då kroppen fortfarande gör sig av med slagg.
- Efter 3-9 månader som rökfri har dina lungfunktioner förbättras med uppemot 10 procent.
- 1 år rökfri gör risken att bli sjuk halveras om du jämför med en rökare.
- 10 år som icke-tobaksanvändare gör att risken för lungcancer också halveras i jämförelse med risken en rökare har.
- När du sedan hållit upp i 15 år från tobak kommer risken för att drabbas av hjärtattack att ligga på samma nivå som risken för en icke-rökare.
Så att sluta med tobak är bara positivt, men det är svårt. Därför är det också som många ser just e-cigg som ett bra substitut. Visserligen är det många vejpare som väljer e-ciggsvätskor som innehåller nikotin, men vad man ska tänka på är att även om man får i sig nikotin så slipper man de 4 000 andra gifterna en tobakscigarett innehåller vilket för många är en stor vinst. Sedan, som det visas i dokumentären ”E-Cigarettes: Miracle or Menace?”, så påverkar e-cigg inte cellerna på ett lika katastrofalt sätt såsom tobak gör. Men vill du verkligen sänka dina risker för alla hälsorisker är det bäst att sluta med rökning helt och hållet.
Här hos Vårdguiden kan du få hjälp att sluta röka helt.