Startsidan » Betraktelser, Omvårdnad

Världsrekord i orimlig Pentotal-dosering

19 Sep 2011 1 kommentar »

Har fortsatt att följa rättegången mot den dråpmisstänkta barnläkaren.

Då kommentarsfälten i vanlig dagspress ofta är fyllda med ”webbens bottenskrap”, som en bekant till mig uttryckte det, så kan man på Dagens Medicin faktiskt läsa en hel del vettigt (finns bottenskrap även där).

Det är där flera personer som utger sig för att vara läkare (finns liten anledning att tvivla) som har uppmärksammat det orimliga i åklagarens påstående att flickan post mortem hade 2000 mikrogram/ml dvs 1000 ggr normal Pentotal-koncentration.

En läkare hävdar att det då skulle vara världsrekord i Pentotal-koncentration och skriver att de två högsta koncentrationerna fram till nu har uppmätts på en avrättad i USA (370 mikrogram/ml) och en som begått självmord (392 mikrogram/ml). Flickan hade alltså över 500% högre Pentotal-koncentration…

Låt oss också upprepa ett räkneexperiment:

normaldos barn narkos: 3-6 mg Pentotal/kg kropsvikt

Antar vi att åklagaren räknar lågt så menar han att barnet borde ha fått 3×1000= 3000mg=3g Pental/kg kropsvikt

Barnet vägde ca 3 kg vilket då betyder at barnet skulle ha fått 3×3= 9 g Pentotal.

Pentothal® Natrium kommer i ampuller om 0,5g eller 2,5g. 2,5g:s ampullen skall spädas till 2,5%- eller 5%-ig lösning dvs med 100 eller 50ml isoton NaCl-lösning.

Om vi antar att läkaren kunde räkna och gjorde den högsta tillåtna koncentrationen så innebär det att flickan skall ha fått 50×9/2,5=180ml 5%-ig Pentotal-lösning…

Läkaren skall ha iordningställt 3 sprutor innan hon kopplade ur respiratiorn. En med Pentotal, en med Stesolid och en med Morfin. Om läkaren redan i det skedet hade bestämt sig för att mörda barnet och gjort en super-koncentrerad spruta så skall hon alltså ha fått in 4 st injektionsflaskor i en liten 10 millilitersspruta…

Betänk nu att jag räknat lågt. Dubbelt så mycket skulle fortfarande vara inom normaldoseringen!

Till dessa märkliga omständigheter kommer att den stackars flickan lyckades leva 30 minuter med denna monsterdos som skulle kunna söva en 3000 kg tung bebis.

Jag är sjuksköterska och bra på läkemedelsberäkning och ingen narkosläkare, men nog tyder mycket på att åklagarens starkaste bevis, i denna mycket tragiska historia, är ett felvärde!?

Skall bli ytterst intressant att följa hur detta utvecklas och ffa vad det blir för dom!

/Andreas

DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3SVT

1 kommentar »

 • MariaH sa:

  Detta är onekligen en otroligt tragisk historia. Två föräldrar har mist sitt barn, en läkare har mist sin karriär och svenska sjukvården har återigen bevisat vad dålig bemanning och organisation leder till.

  Hela åtalet är väldigt märkligt. Ju mer man läser om det, desto fler frågor dyker det upp. Det hela framstår som en märklig kollision mellan sjukvården och rättsväsendet där de båda upptäcker att de inte träffats förut.

  Jag anser att den mest troliga förklaringen till de skyhöga halterna är att barnet fick Tiopental upprepade gånger under veckan innan hon dog i samband med intuberingar och undersökningar gjorda i narkos. Vi vet så lite om vad som händer i kroppen hos sjuka, döende och avlidna spädbarn. Tydligen finns det inte dokumenterat vilka läkemedel hon fått i samband med intuberingar/sövningar, helt vansinnigt. Jag kan inget om rutinerna på det aktuella sjukhuset men att inte dokumentera vad man ger för läkemedel, och det dessutom i ett fall där det redan varit problem med felmedicinering (om man ska vara lite cynisk).

  Nä, usch.
  Hoppas du myser ordentligt med lilla skatten!