Startsidan » Jobb och resa, Lön för mödan

”Mat i Norge”-frågan och en mittemellandag

7 Okt 2010 4 kommentarer »

Igår kväll kom Johanna hem från Tokyo. På henne väntade ett dukat bord, två katter (varav en spann hela natten) och en Andreas. Och Andreas han väntade på presenter :)

Han väntade inte för gäves!

Bland trendiga scarfar, bambudockor och ”manliga” öronmuffar hade det också letat sig ner en flaska japansk single malt :)

Idag är en mittemellandag. Dagen mittemellan dagen då Johanna kom hem från Japan och dagen jag åker till Oslo.

Mycket som skall hinnas med på denna dag!

Umgås, boka bussbiljett på Buss4You då de har bäst komfort (bilen är på omlackering) och laga matlådor.

Norge och mat är ett evigt samtalsämne. Hur dyrt är det? Vad skall man ha med sig? osv osv…

Skall jag vara helt ärlig så vet jag inte hur dyrt det är. Sjukt dålig koll pa vad saker kostar, både i Norge och hemma!

Jag lagar och tar med mig mat för att ha mat att äta och inte för att jag är snål. Jag gillar att laga mat, men inte till mig själv och dessutom är jag i Norge för att jobba Mycket! Skall jag få någon vettig mat i mig så måste den vara färdiglagad.

Denna resan blir det som vanligt en kastrull ”nydelig” grekisk linssoppa, Fakioch som omväxling två plåtar ”spagettilåda” (god köttfärssås, fullkornspasta och bechamellsås). Detta kompletteras upp med lite müsli, fil och frukt från Norge. Kanske är lite dyrare, men vad kan det bli på tio dagar? 20-40 kronor? Så mycket fil och müsli äter man trots allt inte…

Sen skall det väl sägas att skall man äta pizza på ”Peppes”, som är företaget som nästan har monopol på pizza i Norge, så får man betala 200 kronor. Skall man dessutom ha en pils (eller två) till det så blir priset som på en bättre restaurang i Sverige. Kan det vara värt, men inget man gör var dag…

Finns säkert massor med andra dyra ting. Någon som har bättre koll som kanske kan dela med sig av det norska kostnadsläget!?

Under dagens matlagningsseans plockade Johanna fram lite Japanska kakor. Ja, jag vet att det är ett sol eller om det nu är ett måntecken, men lite konstigt är det…

att bland kakor i form av änder, pagoder och samurajer finna små ”söta” hakkors…

/Andreas

4 kommentarer »

 • Linda sa:

  I och med att den svenska kronan förstärks för var dag så är prisskillnaden inte överdrivet stor längre. Att snåla på matfronten minskar livskvaliten i min värld. Så köpt god mat och njut =)

 • marcus sa:

  Problemet är väl att när kronan blir starkare gentemot så tjänar man mindre pengar. Och jag åker ju hit för att tjäna pengar. Lägger så lite som möjligt på mat i Norge..det tar jag igen när man kommer hem då man kan äta för typ hälften av pengarna!
  Skulle norska och svenska kronan hamna på samma nivå finns det ingen anledning att åka hit längre..eftersom jag har högre timlön i Sverige.
  Enligt valutor.se så står norskan kronan i endast 1,10 gentemot svenska..hoppas det vänder lite upp snart!

 • Fredrica sa:

  Ta med sig mat kan man säkert göra om man åker bil till Norge, men många av oss gör ju inte det. Och jag håller för övrigt med Linda om att god mat ökar livskvalitén – och det vill man ju ha när man är långt hemifrån!
  Så här kommer ett axplock från morgonens inköpskvitto på Rimi:

  Fryst Findus Chinese Wok-grönsaker 25.80
  Gröna vindruvor i ”plastkorg” 19,50
  Päron 21.90 per kilo
  Wasa husman 10.70
  Tomater 22,50 per kilo
  Påse med färdigskuren sallad 22.90
  En sexpack 33-cl Ringnes pils 103,50
  En burk Rimi majskorn 4,50
  200 gram Euroshopper bacon 15,-
  Nudlar 2,90

  Priserna är i NOK.

  Som ni ser, inte mycket dyrare än på ICA Maxi hemma i Motala! Förutom ölen då – men den är min egen lilla bonus nu när jag har två frinätter. Och det är starköl, väl att märka!
  Tycker för övrigt att det ser lite väl hysteriskt ut när folk kommer släpande på stora bärkassar med mat som de stoppar in i hybelhusets frys. Ofta färdigrätter köpta i Sverige till ett pris som är högre än vad det skulle kosta att slänga in några norska laxfiléer i mikron och fräsa till lite wokgrönsaker. Som sagt, livskvalité!

  Gonatt!

 • Linda sa:

  Ne förstår helt och hållet resonemanget. Det är nog lite skillnad om man pendlar eller bor fast här. Jag har bott här sedan två år och gråter nästan en tår när jag ser svenska kronan förstärks. Inte lika roligt att räkna om lönen till svenska kronor längre ;) Men som sagt, i matbutiken känns det lite bättre!