Startsidan » Betraktelser

Vårdförbundets medlemmar skall bära välfärden på sina axlar

23 Okt 2009 9 kommentarer »

När jag jobbade för landstinget var det en ssk:a som skulle gå i pension som brukade säga att hon hade subventionerat svensk välfärd hela sitt liv genom att ha så usel lön.

strejkFörra året när Vårdförbundet hade fått nog och tog ut många av sina medlemmar i strejk väcktes hoppet hos många att det skulle bli en förändring. Tre års högskolestudier och ansvar för människors liv kanske äntligen skulle betala sig!

Min medarbetare log åt min iver och sa stilla ”Jag har varit med förut. Det blev inget då och det blir inget nu”.

Hon visste vad hon pratade om. Med svansen mellan benen acepterade Vårdförbundet ett uselt avtal som inte ens var i närheten av att utjämna klyftorna mellan mans och kvinnodominerade yrken. Det var då jag slutade jobba för landstinget!

Nu vill SKL riva upp detta usla avtal för att ge Sveriges Vårdförbundanslutna 0%.

Till och med jag som inte har så höga tankar om SKL blir förvånad, eller kanske inte… Jag blir bara tom. Tom trots att jag inte drabbas!

Något som alla skall ha väldigt klart för sig är att SKL är det samma som de politiska partier som styr Sverige. Ledarna för dessa partier heter Fredrik, Maud, Mona osv. Dessa politiker älskar att slänga sig med uttryck ”jänstäldighet mellan könen”, lika lön för lika arbete, jobblinjen osv osv.

Vår kära Fredrik får något glansigt i blicken när han säger att det skall löna sig att arbeta. Därför sänkte han skatterna! Nu vill han, hanns ”allierade” och hans ”motallierade” att Vårdförbundets medlemmar, som redan bär välfärden på sina axlar med sina urusla löner, även skall finansiera denna skattesänkning!

Vad jag kan minnas så var den ende partiledaren som stälde sig bakom Vårdförbundets krav under strejken en viss Lars (v) (rätta mig om jag har fel).

Spänd på att höra vad våra partiledare har att säga denna gång. Eller kommer de lådsas som om det regnar, precis som förra gången!?

Spänd på att höra… Fel. Spänd på att se hur Vårdförbundet kommer att aggera! Skall de hugga sina sista medlemmar i ryggen och gräva sin egen grav eller skall de för första gången aggera kraftfult!?

Jag personligen är medlem i Vårdförbundet, men berörs knappast av detta spektakel. Jag åker till Bergen på söndag. Det går ingen nöd på mig! Bara lite spänd på att se hur många som ringer Xtra Personell och söker jobb om SKL säger upp avtalet!?

/Andreas 

PS Glöm inte att gå med i bloggens Facebookgrupp för att lättare hålla koll på uppdateringar och är du redan med så bjud in dina väner!

DN, DN2, SvD, E, A

9 kommentarer »

 • Marcus sa:

  Det är väl ändå något förenklat att påstå att en eventuell uppbrytning av avtalet hänger ihop med framtida skattesänkningar! Kanske kan detta vara en ”the butterfly effect” av en oansvarig kapitalism på andra sidan Atlanten? Skattesänkningar har ju också redan gjorts, vilket faktiskt innebar att jag fick ut en högre lön..skattesänkningar behöver väl inte alltid vara av ondo?

  Jag tror inte att SKL säger upp avtalet, utan tolkar detta bara som att SKL skickar en hint om att nästa avtals-period kan Vårdfärbundet glömma allt vad löneökning innebär.
  Men om det sker så tror jag att reaktionen från den samlade SSK-kåren blir, precis som tidigare, väldigt sval! Inga massuppsägningar med utvandring till våra nordiska grannar och ingen massflykt från Vårdförbundet. Min upplevelse av SSK-kåren är att man sitter och gnäller i fikarummet istället för att försöka ändra sin vardag till det bättre. Man säger inte upp sig pga av arbetskamraterna, pga att man trivs så bra på jobbet, pga att man har en tillsvidare-anställning som många SSK av någon anledning anser vara det dummaste man kan gøra sig av med osv

  Andreas..du verkar som en klok person! Du accepterande inte avtalet efter strejken, tog saken i egna händer och började jobba i Norge. Nu tjänar du säkert bättre, har mer fritid, får prova på olika saker samt får resa runt lite i Norge. Men ändå är du med i Vårdförbundet?? Varför? Din medarbetare som log åt din tidigare iver borde ju få dig att tveka över anledningen till att du ska betala en styrelse som du troligen inte är nöjd med och som skriver under avtal som bara gör dig arg. Det är dina pengar som bidrar till det du själv inte gillar. Jag har fortfarande inte träffat på en enda person som är nöjda med Vårdfacket..inte EN ENDA. Men ändå fortsätter man betala! Ofta med argumentet..tänk om det händer någonting..då kan det vara bra. Folk tror felaktigt att dom är yrkes-försäkrade per automatik som medlem i Vårdförbundet.

  När jag fick klart för mig att man hade strejkat i 6 veckor för en höjning av det centrala avtalet på 0,5 %, (tror att det då motsvarade 92 kr netto før mig) avslutade jag mitt medlemskap direkt och satte istället in avgiften på banken + skaffade mig en privat yrkes-försäkring för 55 kr/månaden. Ja jag vet att det standard-argumenten mot ett urträde är att man då åker snålskjuts på andra medlemmar samt att man bara försvagar Vårdförbundet genom sitt urträde. Känns som ett Moment 22..man får vara missnöjd men inte gå ur…

  Jo det stämmer att det var Lars Ohly som ställde bakom strejkerna. Kanske inte så konstigt efetrsom högern knappast brukar föespråka strejk. Dock tycker jag det är fel att Vårdförbundet allierade sig med politiska ledare, tycker de skall vara politiskt obundna.

  Välkommen till Bergen..fint här!

 • Johan Leion sa:

  För över 20 år sedan när jag studerade till SSK, var lönerna lika urusla som de är idag. Då hette det från politiskt håll, att-”jovisst är ni alldeles för lågt avlönade, men just nu finns inga pengar till lönehöjningar, höjningarna kommer på sikt”. Nu har det gått över 20 år, och det har inte skett någon förändring alls. Det är livsfarligt att ge sjuksköterskor högre lön, för då blir det inflation och räntorna kommer att stiga! Tack gode gud att jag gått ur vårdförbundet, det har varit att slänga pengarna rakt i sjön. Så länge vi har en kvinnodominans i vårdförbundets ledning, och så länge de mjuka frågorna såsom omvårdnad kommer att stå i fokus, så kommer löneutvecklingen aldrig att gå framåt. Vi utför läkaruppgifter, det är detta som måste illumineras, men då måste Eklund och övriga i styrelsen avgå

 • Marcus sa:

  Kan du på ett enkelt sätt förklara varför det är pga av en kvinnodominans inom vårdförbundet som lönerna inte går framåt?
  Och vilka läkaruppgifter utför du som sjuksköterska??

 • Andreas (author) sa:

  Marcus:
  Nej, skattesänkningar är inte alltid av ondo! Sjukvården är dock skattefinansierad. Har man sänkt skatter och sedan väljer att stoppa sjuksköterskornas lönehöjning så tycker jag det är svårt att inte se ett samband!

  Vad gäller sjuksköterskorna på avdelningarna så är det nog så att merparten kommer stanna kvar och bära lasset, men nog tror jag att några kommer att ledsna och dra!

  Vårdförbundet är en knivig fråga. Svårt att tala emot dina argument, men jag hoppas ju så…

  Vårdförbundet allierade sig inte med V/Lars. V är dock en det av SKL och han valde att visa sin sympati med ”vår” sak. Hade de andra partiledarna också gjort det så hade saken avrit klar!

  Johan:
  Håller helt med!

  Marcus:
  Du verkar som en klok person… Du kan inte ha undgått att märka att kvinnodominerade yrken är underbetalda!? Förklaringar kanske FI kan ge…
  Att sjuksköterskor förväntas göra saker som är läkarnas jobb kan väl inte undgått dig om du är ssk:a?

  Är du i Bergen? Haukeland?

 • marcus sa:

  Visst kan man se ett samband..men det behöver ju inte betyda att det därför beror på det! Skattesänkningarna har pågått långt innan SKL:s utspel. Vi är inne i den största ekonomiska krisen sen 90-talet..sånt påverkar skattefinansierad verksamhet!

  Såklart jag är medveten om att kvinnodominerade yrken är underbetalda!! En av anledningarna som FI fick min röst i förra valet.
  Men….Tycker att när man påstår att Vårdförbundets misslyckande skulle bero på att det sitter kvinnor i styrelsen, då bekräftar man ju bara en av anledningarna varför kvinnodominerande yrken är underbetalda. Som Johan som per automatik kopplar ihop mjuk omvårdnad med kvinnor. Man bekräftar stereotyp-bilden av den svaga kvinnan samtidigt som man säger att kvinnodominerade yrken måste värderas högre! Det blir lite som: ”Jag är inte rasist, men negrer borde inte släppas in i Sverige”

  Det jag vill lyfta fram är att vi också har ett personligt ansvar för våra löner. För till sist är det varken SKL, facket eller min arbetsgivare som skriver på mitt kontrakt..det är jag själv!
  Jag vet inte vad dom långsiktiga effekterna blev när sjuksköterskorna i Finland genomförde en massuppsägning(vet ej om det var reela eller bara hot)..men vad jag kommer ihåg var det ordentliga löneökningar som genomfördes i början i alla fall. Kanske det som behövs också? En skillnad mellan efterfrågan och tillgång! På Uppdrag Granskning handlade det ju om hur man ansåg att läkarfacket medvetet hade sett till att intagningen till läkarstudier alltid var lägre än vad efterfrågan på arbetsmarknaden beräknades vara. Om det stämmer??.. men säkert effektivt!

  Du skriver förväntas göra läkarnas uppgifter..ja det är väl lite det som är vårt problem. Att det förväntas innebär ju att man kan säga nej! Man har ju sett sjuksköterskor gladeligen lära sig att ta t ex artärgas..eller springa å ”ordna upp” efter läkarna! Varför gör man det när man vet att man inte får någonting för det?
  Men jag har nog inte koll på vilka läkaruppgifter ni syftar på, för jag utgår ifrån att ni inte menar läkemedels-ordinationer och operationer?

 • Andreas (author) sa:

  Tror att vi alla stort sett ær øverens, men vi uttrycker det lite olika! Kvinnor ær lika bra som mæn, vi ær alla missnøjda med Vårdførbundet, sjukskøterskor ær underbetalda och tar gærna på sig jobb som underlættar før ”doktorn”. Det ær ju så trevligt att få berøm och ”annars blir det inte gjort”…

  Vad vi som kollektiv skall gøra før att få upp lønerna vet jag inte. Jag trøtnade på att vænta, ville inte bli som min kolega och tog ansvar før mig sjælv. Om alla gjorde som vi så kanske…

  Att jag fortfarande ær med i Vårdførbundet beror på att jag har en romantisk bild av att de skall førændra sig. Just nu har jag råd att vara romantiker!!!

  (Læs mitt inlægg ”Livegna sjuksköterskor och varför jag är det jag är”)

 • Johan Leion sa:

  Kvinnodominans i vårdförbundet; dem är fixerade vid omvårnad (med ett finare ord, vårdvetenskap). Dessutom är dem väldigt dåliga förhandlare. Här är faktisk män bättre-det är ett faktum!

  Det går ju diskutera huruvida detta verkligen är en vetenskap för ännu så länge, efter snart ett helt sekels forskning, så är det väldigt få resultat som har kunnat omsättas i praktiken.

  Det är väl hög tid nu, att ledande proffesurer inom området, nu går ut i den praktiska verksamheten och omsätter sina resultat i praktiken. Exempelvis kan nämnas att en av Sveriges ledande professor inom området, Karin Dahlberg, som har en stor expertkunskap i omvårdnad (vårdvetenskap)? endast har arbetat 6 veckor som sjuksköterska i hela sitt liv, därför är hon inte trovärdig enligt min mening!

  Jag utför läkaruppgifter varje dag, och skulle vilja påstå att en sjuksköterka så att säga motsvarar en ”halv” läkare.

  Jag utför undersökningar, kateriserar, spolar öron (som enligt författningshandboken ÄR en läkaruppgift. Jag har delegering på att ge läkemedel på vårdavdelningar mm, men att ordinera läkemedel, är faktist inte alls en sjuksköterskeuppgift.

  Det finns diabetessjuksköterskor, astmasjuksköterkor och så vidare. Med delegering att självständigt ordinera läkemedel, men inte heller detta är en sjuksköterskeuppgift.

  Jag är specialistsjuksköterska, just nu har jag delegering på att självständigt ordinera antipsykotiska läkemedel, jag får byta preparat, göra dosökningar med mera med mera!

  Varför accepterar vi sjuksköterskor dessa delegeringar utan att få betalt för detta? Det är ju helt vansinningt! Tänk vad bra för läkarna att vi avlastar dem helt gratis. Det skulle givetvis sett annorlunda ut om vi hade fler män i vården, och i vårdförbundet, då hade svenska sjuksköterskor åtminstone haft minst halva lönen av vad en läkare har!

  Slutsatsen blir därför, att vi sjuksköterkor faktiskt har ett medicinskt perspektiv i huvudsak då vi är på jobb! Nu blev ju inte detta ett kort svar, men tyckte mina synpunkter var viktiga att förmedla!

  Med vänlig hälsning, Johan Leion

 • JohanLeion sa:

  Ett mycket delikat ämne. ”Titta jag diskar” skulle kunna vara ett diskussionsforum för kvinnor som undrar varför det inom sjuksköterskeyrket har så dålig status och lön. Konstigt? nej. Är det mansförtryck i en patriarkisk ordning? Nej, precis som kvinnor förtrycker kvinnor i Somaliska kulturer med t.ex. omskärelse, förtrycker kvinnliga chefer kvinnor och män i yrken som har ett slags kvinnostämpel på sig. Sjuksköterskeyrket är tyvärr kvar där det förr fanns en tyradition att bland annat på Ersta utbilda diakoner och inte blir det bättre av att ledstjärnan för utbildningen är de omätbara och fenomenologiska. Det blir svårt att sätta en prislapp på sådant, vilket leder till dålig lön. Som jag riktigt påpekar är de vad en sjuksköterska gör i praktiken som är intressant, inte på idénivå. Sett till vad en sjuksköterska gör, borde lönen rimligen ligga på en halv överläkarlön, d.v.s. ca 30-40000 kr/månad. Varför inte jmf med t.ex. en underläkare? En underläkare är icke legitimerad personal och arbetar inte helt självständigt utan har en ÖL som mentor. En sjuksköterska är legitimerad, självständig och med ett ansvar därefter. Svårare än så är det inte. Att som i Norge t.ex. låta sjuksköterskor värma mat och ta på/av stödstrumpor inom hemsjukvård är ett gott exempel på att ledande inom sjukvården inte förstått vad sjuksköterskeyrket är, inte heller att det urholkar den exklusivitet som yrket behöver för att inte hamna i ”ett hem allt förekommande arbetsuppgifter” som bl.a. är en generell arbetsbeskrivning för vårdare inom omsorgerna i Sverige. Vad skulle hända med läkarlönen om det hade till uppgift att tömma askoppar i rökrum och värma mat åt avdelningspatienter? Nej, bort med kvinnorna från beslutande organ rörandes sjuksköterskeyrket. Revolution- nu!

 • Andreas (author) sa:

  Håller med dig om mycket Johan, men jag tycker nog du drar det lite långt med kvinnorna. Ja, det är ett kvinnoyrke och det är i mångt och mycket därför lönen är som den är och ja, vårt fack kanske inte är tuffast i klassen. Skulle dock inte villja dra det så långt att kvinnor inte kan förhandla. Kanske är det kulturen i Vårdförbundet det är fel på!?

  Läste en intressant artickel i Vårdfacket http://www.vardfacket.se/Vanstermeny/Senaste-numret/Vi-behover-vassare-armbagar/
  Får bara hoppas att det inte stannar vid ord!