Startsidan » Betraktelser

Vad är etiskt och vad är oetiskt!?

25 Jul 2009 11 kommentarer »

Jesu omskärelseEnligt en artickel i DN vägrar flera landsting och läkare att utföra omsärelse på pojkar. Detta trots att SKL rekomenderar dem att göra det från och med 1:a Oktober i år. Om jag har förstått det rätt så har SKL beslutat detta  för att bli av med ”köksbordskirurgin” som både kan vara smärtsam och medföra risk för komplikationer.

Högt uppsatta pediatriker likställer avlägsnandet av denna hudflik men kvinnlig omskärelse (könsstympning). Vilket i mina ögon är något helt annat då könsstympning skadar och och avlägsnar viktiga delar av det kvinliga könsorganet för gott. Några läkare och landsting talar om att det är oetiskt, och utför det därför inte. Andra landsting gör det men till ”självkostnadspris” och tar 10 000 kr för det (vilket låter som ”gå till slaktaren och få det fixat för 100, för vi bryr oss inte”).

Jag personligen är inte omskuren, tatuerad eller piercad. Klär jag av mig naken så är jag är som om jag vore nyfödd (bortsett mindre slitage från ålderns och livets tand).

Judarna har praktiserat omskärelse i många tusen år och muslimer i 1400 till detta kommer många andra smågrupper av folk och religioner. Det är med andra ord ganska många som utövar omskärelse på pojkar. Har aldrig hört någon klaga!!!

Tvärtom, det är en oerhört viktig ritual i dessa kulturer och den korta smärta dessa barn tillfogas är en piss i Nilen jämfört med vilken stolthet och glädje de bär upp sina organ resten av sitt liv (källhänvisning fattas men är du omskuren får du gärna bekräfta/förneka nedan).

Har människor i detta land så svårt att tänka lite utanför sin egna lilla värld? Omskärelse har praktiserats i Sverige i flera hundra år av judar och idag av många fler. Fenomenet är här för att stanna!!!

Hur skulle en svensk känna om man flyttade till ett land där det var tillåtet att tvinga sina barn att skölja flour, men bara om man använde hemlagat flour, betalade 10 000kr eller tvingades resa hem och tvingas smuggla tillbaka flour? Eller om barn som sa att de inte ville till tandläkaren enligt lag skulle slippa? Inte så trevlig tanke, eller hur!?

Problemet är inte omskärelsen. Problemet är att det utförs av människor som inte har rätt kompetens!

Ta dem inte till smeden för att dra ut en tand!

Häll inte syra i munnen på dem för att bli att slippa karies!

Hjälp dessa barn genom att utrota ”köksbordskirurgin”!!!

Gör läkare eller annan kompetent personal ingreppet får barnet ett smärt- och förhuds-fritt ”välkomnande in i församlingen”!!!

Är inte det ”etiskt riktigt”???

/Andreas

Expressen DN DN SDS HD DN3

11 kommentarer »

 • Roland sa:

  Det finns inget skäl att utföra omskärelse. Det är enbart ett sätt att tvinga in barnet i föräldrarnas religon. Om folk skulle vara så olyckliga över att inte vara omskurna så kan de med all säkerhet bli omskurna när de är vuxna och faktiskt har en egen vilja och faktiskt vet om de lever religöst eller sekulärt.

 • Niklas sa:

  Gäller detta även kvinnlig omskärelse? Med lite bedövning är det smärtfritt och det är helt oavsett bedövning väldigt få som klagar senare i livet. De utan klitta vet ju inte vad de missar och de är hur som helst till för att behaga mannen, inget annat. Allt enligt den, för dig, livsviktiga kulturen.

  Man häpnar.

  Vi har religionsfrihet i sverige och inget barn ska tvingas till någon religion mot sin vilja. Inget barn ska heller inte tvingas till onödiga medicinska ingrepp bara för sina föräldrars religions skull.

 • Pinjata sa:

  Som andra bestående ingrepp (ex. tatueringar) borde det vara en 15-års gräns för omskärelse tycker jag. Förutom att det är mycket smärtsamt för barnet är det också en grov kränkning mot individen. Jag blev till exempel döpt som barn men är idag ateist. Om jag blivit omskuren hade mina föräldrars religion funnits fysiskt inpräntad i mig och det skulle jag må mycket dåligt av.

 • Anders sa:

  Andreas skrev: ”Omskärelse har praktiserats i Sverige i flera hundra år av judar och idag av många fler. Fenomenet är här för att stanna!!!”

  Men av det följer inte, att kirurger och annan sjukvårdspersonal, som varken är judar eller muslimer, bör tvingas att utföra och delta i sådana religiösa ritualer och svenska skattebetalare, som varken är judar eller muslimer, bör tvingas att finansiera sådana religiösa ritualer.

  Det finns vidare ingen ledig kapacitet i sjukvården, varför det självfallet inte är försvarbart att omskärelse prioriteras på bekostnad av motiverade barnkirurgiska ingrepp

 • Anders sa:

  Tillägg.

  I praktiken utöver de föräldrar, som vill ha religiöst motiverade amputationer utförda på sina barn, en slags utpressning av svenska skattebetalare (och av svensk sjukvårdspersonal) med sina barn som tillhyggen.

  Betala! annars stympar vi barnen på köksbordet.

  De föräldrar som söker sjukvård med ett barn, som drabbats av komplikationer efter klantig och/eller osteril ”köksbordskirurgi” bör åtalas för barnmisshandel. Om de väntat länge med att söka, varför komplikationerna är svåra och barnet t.ex. har drabbats av sepsis, så bör de åtalas för GROV barnmisshandel.

  Afrikanska andetroende föräldrar åtalas, när de häller cayennepeppar i ögonen på sina barn och i övrigt torterar dem i syfte att driva ut onda andar. Vari skulle skillnaden bestå? Denna andeutdrivning är också religiöst motiverad (i voodoo och liknande trosföreställningar).

  Andreas anser rimligen inte, att sjukvården i stället borde erbjuda en mer smärtfri form av andeutdrivning?

 • Andreas (author) sa:

  Hmmm… Hade inte räknat med så här många upprörda kommentarer!

  Efter den artikeln som jag kommenterade först kom det en till i DN, som jag har länkat till, där en chefsläkare förklarar varför Stockholms län omskär pojkar. Pragmatisk inställning och bra argumentation!

  Helt överens med honom i allt, även att man inte kan tvinga läkare eller sjuksköterskor (det kan man aldrig).

  Tycker det är lite lågt att jämställa cayennepeppar i ögonen med omskärelse och att jämställa det med kvinnlig omskärelse, som är olaglig till skillnad från manlig, är bara löjligt!

  Det kommer upp ännu ett ämne i kommentarerna, nämligen hur mycket föräldrar skall påverka sina barn.

  Kanske skulle vara bra att ta fram en mall för vad man får säga till sina barn, en statlig skola som lär ut den ”objektiva sanningen” och sätta igång en obligatorisk idrottsrörelse som formar barnens kroppar. På detta sätt så kan alla friska unga vuxna tänka fritt och skapa sig sin ”egna uppfattning” när de blir vuxna…

  Det enda jag ber om är att ni läser Pelle Larssons åsikter och till detta försöker tänka lite utanför Er värld!

  Har fortfarande inte hört någon omskuren man uttala sig negativt i ämnet. Tycker det säger ganska mycket om vem det är som har problemet…

 • Fröken Sverige sa:

  Självklart ska man INTE stympa små barn utan medicinska skäl i ett modernt samhälle!

  Här finns lite bilder av stympningar av småpojkar. Varning dock för mycket starka bilder!!!

  http://www.infocirc.org/fourn.htm

  http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/2009/07/manga-lakare-vagrar-utfora.html

  Mvh

  /FS

 • Krassman sa:

  @Andreas
  Tack för ett nyanserat och bra inlägg i debatten. Har själv bloggat tre gånger om detta och man kan enkelt säga att de fördomar, etiska och ekonomiska aspekter som man kan uppfatta i debatten behöver balanseras. Omskärelse finns och jag anser att det är ett övergrepp eftersom barnet själv inte får avgöra frågan. Oavsett så finns det och det är verkligheten som politiken måste ta ställning till. Dessutom så finns det ytterligare en aspekt som måste tas med i detta. I Sverige fastslog högsta domstolen 1997 att omskärelse av pojkar under 7 år inte ska betraktas som misshandel om föräldrarna samtyckt till ingreppet och barnen inte tillfogats alltför mycket smärta. Vi kan tycka vad vi vill om detta, och det kanske finns en majoritet för att förbjuda omskärelser i Sverige. Men det kommer i så fall bli ett svårt arbete och dessutom kan vi ju undra hur många fler pojkar som kommer drabbas av köksbordkirurgiska ingrepp under den resans gång.

 • Peter sa:

  Om du inte har hört talas om folk som ogillar sin omskärelse så måste du ha missat SVD:s artikelserie från tidigare i år. Och angående det etiskt riktiga: skulle vi acceptera att föräldrar tatuerar in en socialdemokratisk ros på sina barn för att de själva råkar vara övertygade sossar? Eller någon annan partisymbol? Varför ska personerna inte kunna få välja omskärelse själva när de nått myndig ålder?

 • Anders sa:

  Andreas skrev: ”Tycker det är lite lågt att jämställa cayennepeppar i ögonen med omskärelse”.

  Om du tänker lite utanför Din egen värld, så inser du, att andeutdrivning är en religiös ritual precis som omskärelse är en religiös ritual. Vi är mer förtrogna med judendomen och islam än med voodoo och liknande trosföreställningar – men det finns inga principiella religiösa skillnader mellan andeutdrivning och omskärelse.

  —–

  Det finns ingen ledig kapacitet i sjukvården, varför det självfallet inte är försvarbart att omskärelse prioriteras på bekostnad av motiverade barnkirurgiska ingrepp

  Att landstingen erbjuder religiös omskärelse är därför INTE för ”barnens bästa” (eller för ”befolkningens bästa”) utan för somliga barns bästa, på bekostnad av många andra sjuka barn, vilka tillfogas ett utdraget lidande.

  Det är en djupt omoralisk prioritering att ytterligare ransonera sjuka barns tillgång till sjukvård genom att använda sjukvårdens knappa resurser till religiösa ritualer.

 • Andreas (author) sa:

  Det glädjer mig att så många har åsikter om vad jag skriver. Aldrig fel med lite diskussion!

  Till Anders vill jag bara säga att jag då och då tar en öl, detta betyder inte att jag tycker det skall bli lagligt med heroin. Vilket också är en drog! Allt är inte svart eller vitt!!!

  Alkohol är en del av många länders kultur och har accepterats som en del av vårt samhälle. Detta trots att det tar enorma resurser av sjukvård, socialtjänst osv.

  USA försökte förbjuda alkohol med känt resultat. Handeln fortsatte i skumma lokaler och ledde till att den svarta marknaden och maffian blomstrade.

  På samma sätt har våra politiker och högsta domstolen resonerat. Omskärelse är en del av vårt samhälle och kommer fortsätta vara det vad vi än gör. Att använda ordet kapitulera är fel då det inte är något som har kommit hit utan något som har funnits här länge!

  Bilderna som sprids på internet på infekterade små snoppar är säkerligen från pojkar som inte har besökt en läkare och rekommendationerna har tagits fram för att slippa dessa fruktansvärda händelser!

  Vi kommer inte bli överens men så länge det är lagligt att omskära så tycker jag det är samhällets plikt att se till så det är rätt person som gör jobbet! Önskar alla som vill göra det olagligt lycka till, men jag kommer inte rösta på er…